Kun kirjoitin edellisen artikkelini Periscopesta, löysin vain yhden suomalaisen Periscope-striimin. Nyt näen sovelluksen kartalla Suomessa kymmeniä yhtäaikaisia striimejä. Periscope on tähän mennessä maailman nopeimmin kasvanut sosiaalinen media ja se näyttää osaltaan suuntaa, mihin some on menossa. Live-videon merkitys netissä tulee korostumaan.
Videoiden katsominen netissä ylipäänsä lisääntyy kiihtyvällä tahdilla. Ennen elokuuta 2015 vain kaksi musiikkivideota oli ylittänyt Youtubessa miljardi katselukertaa. Tuosta hetkestä puolen vuoden päästä jo 19 musiikkivideota oli ylittänyt miljardin katselukerran maagisen rajapyykin.
Yksittäisellä älypuhelimen omistajalla on nykyään enemmän potentiaalista viestintävaltaa kuin USA:n presidentillä 25 vuotta sitten. Twitterin omistama Periscope on tästä hyvä esimerkki. Maailmanlaajuinen reaaliaikainen videostriimaus ja kommunikointi seuraajien kanssa – taskuun mahtuvan älylaitteen avulla.
Digibisneksen omistajalle Periscopella on paljon käyttökohteita. Palvelun henkilökohtaisuus ja aitous auttavat luomaan suhteita potentiaalisiin asiakkaisiin. Ihmiset ostavat henkilöiltä, joista he pitävät ja joihin he luottavat.
Digiyrittäjä voi hyödyntää Periscope-lähetyksiä vaikkapa tuotelanseerauksen tekemiseen, palautteen pyytämiseen tuotekehityksen tueksi, uusien tuotteiden esittelyyn, kysymyksiin vastaamiseen ja kurkistusten tarjoamiseen kulissien taakse.
Lisää potkua Periscopen käyttöön
Periscopen käyttöön riittää periaatteessa pelkkä matkapuhelin, mutta muutamalla tarkoin valitulla lisälaitteella käytöstä tulee mukavampaa ja lähetyksistäsi parempia. Viestisi menee tehokkaammin perille kun kuulijasi saavat sinusta paremmin selvää.
Esittelen tässä artikkelissa peruslaitteiston, jota kuljetan mukana ja käytän iPhone 6 -älypuhelimeni kanssa Digivallankumouksen Periscope-lähetyksiin. Koko laitteisto mahtuu selkäreppuni etutaskuun, eikä paina paljoa.
1. Linssi
Matkapuhelimien linssit eivät ole tyypillisesti kovin laajakulmaisia, varsinkaan videokuvauksessa. Kun puhelinta pitää kädessä, oma puhuva pää saattaa täyttää lähes koko kuvan. Usein olisi kiva näyttää katsojille hieman enemmän ympäröivää maisemaa tai saada useampi henkilö mahtumaan kuvaan. Tällöin avuksi kannattaa ottaa laadukas laajakuvalinssi.
Olloclip Active -linssin toinen puoli muuntaa iPhonen kameran kuvakulman erittäin laajaksi (155-asteiseksi) ja toinen puoli mahdollistaa 2 x zoomauksen.
Kameran oman linssin päälle laitettava linssi pehmentää kuvaa hieman, joten kannattaa panostaa mahdollisimman laadukkaaseen linssiin.
Olloclip Active -linssi toimii iPhone 6 (Plus) ja iPhone 6s (Plus) -älypuhelimien kanssa.
2. Jalustasovite
Jalustasovite mahdollistaa älypuhelimen kiinnittämisen mihin tahansa kamerajalustaan, jossa on standardi 1/4″ kierre.
iStabilizer smartMount -sovite sopii useille eri älypuhelimille ja siinä on kaksi 1/4″ kierrettä (pohjassa & takana), mikä monipuolistaa sen käyttömahdollisuuksia.
3. Jalusta
Pienen kolmijalan ja jalustasovitteen avulla sinun ei tarvitse pidellä puhelinta kädessäsi, vaan voit asettaa sen esimerkiksi pöydälle. Näin kuva ei tärise ja heilu.
Manfrotto Pixi -kolmijalka on laadukas, edullinen ja erittäin tukeva pieni kolmijalka. Kolmijalassa on sisäänrakennettu kuulapää, joka vapautetaan painamalla jalan punaista nappulaa. Kuulapään ansiosta voit kohdistaa älypuhelimen haluamaasi suuntaan.
Kokoontaitettuna jalusta toimii myös kahvana, josta puhelinta on tukeva pidellä käsivaralta kuvattaessa.
4. Mikrofoni
Videossa ääni on yleensä tärkeämpi kuin kuva. Älypuhelimen sisäisessä mikrofonissa ongelmana on, että se ei ole kovin suuntaava ja siten se poimii turhan paljon ylimääräisiä ääniä (esimerkiksi huonekaikua).
RØDE smartLav -kaulusmikrofoni on suunniteltu siten, että se toimii suoraan älypuhelimen kanssa ilman erillisiä sovittimia. Koska mikrofoni kiinnitetään lähelle äänilähdettä (suuta), se toistaa puheäänen laadukkaammin kuin puhelimen sisäinen mikrofoni.
Huomioithan, että tässä mikrofonissa on lyhyt (noin metrin pituinen) johto, joten nelinapainen TRRS-jatkojohto saattaa olla tarpeen.
5. Virtalähde
Periscope on melkoinen virtasyöppö. Edellinen tunnin mittainen Periscope-lähetykseni kulutti yli puolet puhelimeni akun varauksesta.
Akkukäyttöinen laturi kulkee mukana ja tarjoaa virtaa aina tarvittaessa. Puhelin kytketään laturiin USB-johdolla.
Itse olen tykästynyt Yhdysvalloista tilaamaani BatteryBox Mini -laturiin, joka lataa iPhone6:n neljä kertaa tyhjästä täyteen. BatteryBox Minissä on paljon älykästä teknologiaa, joka varmistaa laitteen luotettavan toiminnan.
Jos käytössäsi on virtapistoke, voit toki käyttää virransaannin varmistamiseen puhelimesi mukana tullutta USB-laturia ja (pitkää) johtoa.