Jos yrittäjyys kiinnostaa sinua tai olet pohtinut yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona työllistyä, tässä muutama vinkki, joilla pääset ottamaan seuraavan askeleen eteenpäin. Tarinoita ja työkaluja ensimmäisten yrittäjäaskelten ottamiseen löydät myös kirjastani Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin.
1. Unohda kuningasidean metsästys – yrittäjyys lähtee sinusta itsestä
”Kyllä minä yrittäisin, mutta kun minulla ei ole yhtään ideaa” on yleisin selitys sille, miksi yrittäjyys ei ole siirtynyt tavoitteista teoiksi. Kuningasidean metsästäminen on jokaisen työhönsä kyllästyneen ja kotisohvalla haaveilevan ykkösharrastus. Itse idealla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä menestyksellesi, sillä yrittäjyys lähtee sinusta itsestä. Kysy siis itseltäsi:
- Miksi haluan yrittää?
- Mikä yrittämisessä minua innostaa?
- Millä on minulle merkitystä – työssä ja elämässä?
Into on yrittämisen polttoainetta. Se antaa sinulle voimia tarttua tekemiseen startissa ja kannattelee epätoivon hetkillä. Tankkaa siis innostusta säännöllisesti itseesi palauttamalla mieleesi ne asiat, jotka saavat sinut yrittämään.
Vaikka rahoittajat ja starttirahan jakajat sinulta liiketoimintasuunnitelmaa vaativatkin, älä tee sen kirjoittamisesta itsellesi suurta päänvaivaa. Liiketoimintasuunnitelmaa tärkeämpää on, että sinulla itselläsi on varma tuntuma yrittäjyydestä ja ostavista asiakkaista. Riskien kartoittaminen ja liian tarkkojen laskelmien laatiminen kahlitsee yrityssuunnitelmien mahdollisuuksia. Käytämme liikaa aikaa varmistelemiseen kokeilujen sijaan. Tärkeintä on löytää oma juttu – se millä lähdet katsomaan, kantaisiko yrittäminen pidemmälle.
2. Toimi pelosta huolimatta
Yrittäjyys on pelkojen voittamista. Jo sanaan yrittäminen liittyy epäonnistumisen mahdollisuus, mutta siihen menestys yrittäjänä perustuukin; että jatkat eteenpäin epäonnistumisista huolimatta ja sinnikkäästi yrittäen. Suurimman esteen täysillä yrittämiseen muodostavat meidän uskomuksemme. Ennen kuin syöksyt innoissasi ideoiden kehittelyn pariin, ota muutama minuutti aikaa ja pohdi yrittäjyyden lähtökohtiasi:
- Mitä uskomuksia minulla on yrittäjyydestä?
- Millaisia tuntemuksia yrittäjyys sinussa herättää?
- Miten nämä uskomukset estävät sinua toimimasta?
Rohkean ja pelokkaan ero on, että rohkea toimii pelosta huolimatta. Jotta voit laittaa itsesi yrittäjänä likoon on sinun tunnistettava, mitkä asiat ja uskomukset jarruttavat sinua toimimasta. Yleisiä uskomuksia, joihin olen törmännyt ovat mm. ”Yrittäminen on tyrkyttämistä.” ”Yrittäjällä ei ole vapaa-aikaa.” ”Yrittäjyys on yksin puurtamista.” Uskomuksista vapautuaksesi on sinun luotava sen tilalle uusi uskomus. Esimerkiksi: ”Yrittäminen on työtä asiakkaan parhaaksi.” ”Yrittäjänä määritän itse oman vapaa-aikani.” ”Yrittäminen on yhdessä tekemistä.”
Suurin osa yrittäjän mieltä kalvavista peloista on sellaisia, joihin et itse voi vaikuttaa. Niinpä niiden on hyvä vain antaa olla ja tarttua heti tekemiseen. Kuten Arnold Schwarzenegger kertoo kirjassaan Total Recall: ”On usein helpompaa tehdä päätös, kun käytössä ei ole liikaa tietoa, koska silloin ei vaivaa päätään liikaa. Voit lamaantua, jos tiedät liikaa. Silloin koko liiketoimi näyttää miinakentältä.”
3. Ota käyttöösi yrittäjän salainen ase
Jos yrittäjyys kiinnostaa, mutta et ole vielä varma millä jutulla lähdet liikkeelle tai jos sinulla on jo mielessäsi juttu, mutta et tiedä mitä tekisit seuraavaksi: ota käyttöösi yrittäjän salainen ase.
13 vuotta kestäneellä yrittäjäurallani olen käyttänyt sitä alusta alkaen, mutta tiedostamatta. En sitä tajunnut vaikka minut jopa tunnetaan tämän aseen käyttämisestä. Haastatellessani kirjaani omalla alallaan menestyneitä yrittäjiä, he kaikki kertoivat käyttävänsä tätä salaista asetta säännöllisesti tiukkojen tilanteiden ratkaisemiseksi ja uusien ideoiden eteenpäin viemiseksi. Kuitenkin tarvittiin ajattelun ammattilainen, filosofi Lauri Järvilehto kertomaan ennen kuin tajusin itsekin mikä tämä salainen ase olikaan. Yrittäjän salainen ase on PUHELIN.
Puhelin on tehokkain työväline asioiden eteenpäin viemiseen. Sähköposti ja sosiaalinen media on kivoja, mutta et koskaan tiedä miten ja milloin viestisi luetaan. Kasvokkain tapaaminen on vaikuttavinta, mutta koska aika on kaikilla niin kortilla, vaatii tapaamisten järjestely paljon vaivaa. Puhelin on yksinkertaisesti tehokkain työvälineesi ja erityisesti yrittäjyyden ensi askelmilla. Haluatko yrittäjäksi –kisassa paras oljenkorsi on aina kaverille kilauttaminen. Nyt on siis aika ottaa salainen ase käyttöösi:
- Listaa kolme nimeä, ketkä voisivat auttaa sinua eteenpäin oman yrittäjyytesi eteenpäin viemisessä juuri nyt
- Kaiva heidän puhelinnumeronsa (ilmainen Fonecta Finder –sovellus on näppärä)
- Ota puhelin käteesi ja soita heille heti – oli kyseessä sitten tuttu tai tuntematon
- Kerro että olet suunnittelemassa yrityksen perustamista ja miksi halusit soittaa juuri hänelle (Soitin sinulle, koska tunnet minut hyvin, …koska arvostan sinun kokemustasi alalta, …koska sinä osaat kertoa, keneen minun kannattaisi olla yhteydessä.)
- Kysy, kuuntele, kerro omista ajatuksistasi ja puhelun päätteeksi kiitä ja sovi käytännön toimenpiteistä
Tärkeimmät puhelut elämässä kestävät yleensä alle kolme minuuttia, mutta me jahkailemme niiden soittamista kolme vuotta. Älä pelkää, että sinun ideasi varastetaan tai että sinut teilataan. Ei-sana on useimmiten vain hyvä merkki siitä, että olet jonkin uuden lähteillä. Erityisesti toiset yrittäjät ovat aina innolla kannustamassa uusia yrittäjiä eteenpäin. Suunnitelmien nyhräämisen sijaan soita vaikka joka päivä yksi puhelu, se vie sinun juttuasi tehokkaammin eteenpäin kuin liiketoimintasuunnitelman pyörittely.
”Rakkaus tulee kuin roska silmään, kunhan pidät silmäsi auki.”
Tämä suomalainen sananlasku on muistuttanut minua mahdollisuuksiin tarttumisen tärkeydestä aina silloin, kun oma tekeminen tuntuu jumahtaneen paikoilleen. Yrittäjyydessä on kyse mahdollisuuksiin tarttumisesta. Kun aloitin oman yrittäjäurani vuonna 2000 olin aikalailla hukassa ideoitteni kanssa – halusin vain tehdä ja toimia. Ensimmäiset asiakkaani avasivat silmiäni ja tarjosivat uusia yhteyksiä, joiden varassa aloin kehittämään osaamistani ja yritystäni. Monesti uudet yhteydet ja tilaisuudet ovat alkuun tuntuneet turhalta ajankäytöltä, mutta ne ovat juuri avanneet ovia eteenpäin bisneksen kehittämiseksi. Tartu siis rohkeasti eteesi tuleviin mahdollisuuksiin. Alussa ei tarvitse ottaa suuria harppauksia eteenpäin, pienet askeleet riittävät. Tärkeintä on, että et jää junnaamaan paikoillesi vaan pysyt liikkeellä!
Erikoistarjous Digivallankumouksen lukijoille
Ja jos omien yrittäjyysaskelten ottaminen kiinnostaa, niin tervetuloa mukaan Viisi askelta yrittäjyyteen –verkkovalmennukseen! Tässä valmennuksessa käyt läpi viisi tärkeintä askelta yrittäjyyspäätöksen tekemiseen ja pääset kysymään askarruttavia kysymyksiä online-tapaamisessa Olliksen kanssa. Etukoodilla DIGIALE saat Ollis Leppäsen kirjan Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin (etusi 25 eur) verkkovalmennuksen kaupan päälle. Etu on voimassa 30.11.2013 klo 24:00 saakka.
Tsekkaa tästä Olliksen terveiset