Oletko kokenut sisälläsi myllertävän taistelun kun olisi aika tuottaa jotain uutta ja merkittävää? Kyseenalaistanut itsesi ja tekemisesi? Minä olen. Monta unelmaa on jäänyt toteuttamatta, monta digituotetta tekemättä.
Perfektionistiset ajatusmallit olivat vuosien ajan suurin este tuottavuudelleni. Onnistumisen paine sai minut pelaamaan varman päälle ja välttelemään uusien haastavien asioiden aloittamista, koska alitajuisesti en halunnut ottaa epäonnistumisen riskiä.
Projektien loppuun saattaminen viiväistyi kun käytin asioiden tekemiseen usein enemmän aikaa ja energiaa kuin olisi tarpeen, täydellisyyttä hipovan lopputuloksen varmistamiseksi. Kesti pitkään ennen kuin tulin tietoiseksi kuviosta, joka pääni sisällä toistui.
Monet näistä malleista syntyivät, koska halusin kokea itseni arvokkaaksi saamalla paljon aikaan. Paradoksaalista kyllä, juuri ne samat mallit, joilla koitin pakottaa itseni tuottavaksi, olivatkin pahimpia esteitä sisältäni kumpuavalle luontaiselle tuottavuudelle ja ilolle.
Epäonnistumisen pelko. Kovat vaatimukset itseä kohtaan. Täydellisen suorituksen tavoittelu. Perfektionistiset ajatusmallit ovat kryptoniittia luovalle projektille, kuten e-kirjan tai verkkokurssin luomiselle, sillä ne vaikeuttavat projektin aloittamista, tekemistä ja loppuun saattamista.
Tarkastellaan kolmea ajatusmallia, jotka jarruttavat erityisen paljon tuottavuutta. Mieti tunnistatko itsesi!
1. Epäonnistumisen pelko
Epäonnistumisen pelko on sisäänrakennettu jokaiseen ihmiseen. Muistatko kun menit ensimmäisen kerran juttelemaan ihastuksellesi? Epäonnistumisen pelko saa sinut välttelemään uusien haastavien asioiden aloittamista, tekemistä ja loppuun saattamista.
Ihmisen aivot on rakennettu säästämään energiaa ja siksi ne rakentavat helposti toistettavia rutiineja. Kaavamainen ajattelu ja käyttäytyminen säästää energiaa. Samasta syystä aivot pyrkivät seulomaan hyödylliset asiat hyödyttömistä ja tuovat mieleemme epäilyksen: “mitä jos tämä ei onnistukaan?”.
Projektin aloittaminen käy vaikeaksi, jos yrität varmistua lopputuloksesta etukäteen. Et pääse alkua pidemmälle jos lankeat ylianalysoimisen ja -tutkimisen ansaan.
Kun ajattelet liikaa, niin keksit toki useita syitä, miksi jokin ei voisi toimia. Tämäkin on arvokasta tietoa. Ota se huomioon, mutta älä anna sen lamauttaa sinua. Mitä jos se toimisikin? On vain yksi tapa selvittää asia oikeasti; kokeile. Älä käytä asian analysoimiseen enempää aikaa kuin mitä sen tekemiseen menisi.
Yksi lempitavoistani lykätä projektien aloittamista on ollut opiskelu. Kun mieleni on kertonut minulle “en tiedä vielä tarpeeksi”, olen usein hyväksynyt argumentin kyseenalaistamatta sitä ja opiskellut tyytyväisenä lisää, koska opiskelu on vain niin kivaa. Rakastan uusien asioiden oppimista, kehittymistä ja kasvamista.
Opiskelu on helppo oikeuttaa, sillä se vie meitä näennäisesti kohti tavoitettamme. Projektit jäävät kuitenkin usein aloittamatta jos käytät enemmän aikaa niihin valmistautumiseen kuin itse tekemiseen. On hyvä tiedostaa, että joskus yliopiskelu on vain tapa vältellä sellaista tekemistä, jonka lopputulos on epävarma.
Epäonnistumisen pelolla on myös paha kaksoisveli; onnistumisen pakko. Se saa työn tuntumaan pakonomaiselta suorittamiselta ja vie tekemisestä ilon. Mikä pahinta, lopputuloksesta stressaaminen on omiaan hajottamaan keskittymisen käsillä olevaan työtehtävään. Tämä näkyy yleensä myös lopputuloksessa.
Luovassa projektissa epäonnistumisen pelko liittyy erityisesti toisiin ihmisiin, sillä luomme asioita tähän maailmaan toisiamme varten. Kun julkaiset maailmaan palan itsestäsi ja tulet nähdyksi, otat riskin.
Kun päästät tuotteesi maailmaan, pääsi sisäiset kuvitelmat joutuvat kohtaamaan todellisuuden. Menetät kontrollin, eikä ole enää sinun hallinnassasi mitä seuraavaksi tapahtuu. Onneksi. Muutenhan elämä olisi tylsää ja yllätyksetöntä!
“Vain yksi asia tekee unelman saavuttamisen mahdottomaksi: epäonnistumisen pelko.”
–Paulo Coelho
Näin autat itseäsi
Jos olet halunnut jo pitkään aloittaa jonkin projektin, aloita nyt. Tekemällä opit parhaiten ja paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda sitä tästä hetkestä käsin.
Älä käytä opiskelua tekosyynä lykätäksesi aloittamista. Tarpeen mukaan opiskelu projektin aikana on tehokkaampaa kuin ennen projektia tehty “varastoon opiskelu”, sillä pääset soveltamaan oppimasi asiat heti käytäntöön.
Älä pelkää epäonnistumisia. Jos yrität saada aikaan tuloksia ilman epäonnistumisia, saat aikaan vähemmän ja huonompia tuloksia, koska epäonnistumiset ovat usein välttämättömiä välivaiheita matkalla onnistumiseen.
Tehdessäsi saat tuloksia. Oppiminen tapahtuu kun analysoit tekemisiäsi ja saamiasi tuloksia. Epäonnistumista ei ole olemassa niin kauan kuin jatkat yrittämistä ja oppimista. Tulevaisuudessa voitkin sitten toimia paremman tiedon valossa.
2. Kovat vaatimukset itseä kohtaan
Henkilöbrändillään toimivat asiantuntijayrittäjät samaistuvat helposti saavuttamiinsa tuloksiin ja saattavat vaativat siksi itseltään paljon. Liian kovat vaatimukset itseä kohtaan voivat kuitenkin tehdä elämästä stressaavaa. Jos sinun pitää mielestäsi suoriutua aina tietyllä tasolla, niin tekemiseen tarttuminen voi käydä vaikeaksi.
Itsensä vertaileminen muihin on myös helppo tapa piiskata itseään. Saatat asettaa itsellesi liian kovan lähtötavoitteen jos teet sen vertaamalla itseäsi henkilöön, joka on kulkenut jo paljon pidemmän tien kuin sinä.
Muistan, että ensimmäisen nettivideoni kuvaamisessa meni todella pitkään kun halusin, että se näyttäisi yhtä hienolta kuin erään ihailemani kouluttajan videot. Hankin fyysisen paikan videostudiolle, sijoitin muutaman tonnin videokuvauslaitteistoihin valoineen ja taustoineen, opiskelin kymmeniä tunteja videokuvaamisen niksejä – ja vasta sitten aloin kuvaamaan videoita.
Tietysti halusin, että myös ulosantini olisi yhtä hyvä kuin tällä vuosia nettivideoita tehneellä henkilöllä. No, sanotaanko, että uusintaottoja tuli alkuun todella paljon 🙂
Jos olet aloitteleva puhuja, niin älä edellytä perfektionistisesti itseltäsi välittömästi yhtä hyvää esiintymistä videolla kuin sellaiselta, joka on julkaissut videoita vuosien ajan. On myös harvinaisen helppoa verrata oman bisneksen takahuonetta toisen kiillotettuun näyteikkunaan ja kokea riittämättömyyttä.
Tapaamme olla ylioptimistisia sen suhteen mitä voimme saada aikaiseksi yhden päivän aikana. Jos asetat riman jatkuvasti liian korkealle ja siksi alitat sen jatkuvasti, alat kokea itsesi riittämättömäksi. Jatkuva riittämättömyyden kokeminen nakertaa itsetuntoasi, joka laskee suorituskykyäsi. Helppo ja huono tapa kompensoida on omistautua entistä maanisemmin työlle ja tuottavuudelle, suorittamalla enemmän, samalla laiminlyöden palautuminen. Noidankehä on valmis.
Näin autat itseäsi
Tavoittele tekemisessä jatkuvia pieniä voittoja ja juhli niitä. Arvosta jokaista sisäistä taistelua, jonka käyt. Älä vertaa turhaan itseäsi muihin, sillä sinä olet uniikki. Mieti mitkä ovat sinun uniikit vahvuutesi. Muista, että kaikki muutkin ovat aloittaneet nollasta.
Muista myös mielenterveydelle ja suorituskyvylle välttämätön palautuminen. Älä puske liian pitkään väkisin, ettet väsähdä kesken kaiken. Siten varmistat, että saat projektin maaliin ja maailmalle. Tuotteesi täyttää tarkoituksensa vasta kun jaat sen muille.
3. Täydellisen suorituksen tavoittelu
Täydellisen suorituksen tavoittelu on varma tapa lamaantua.
Digituotetta suunniteltaessa saattaa tulla halu tehdä täydellinen tuote ja mahduttaa siihen kaikki osaamasi asiat. Täydellisyyttä ei ole kuitenkaan se, mihin ei ole mitään lisättävää, vaan ennemminkin se, mistä ei ole enää mitään poistettavaa.
Jos suunnittelemasi tuote paisuu mielessäsi liian massiiviseksi, sen tekemiseen on vaikea tarttua. Mitä laajempi tuote, sitä isommat tuotantokustannukset (myös sinun aikaasi kuluu enemmän), sitä kalliimmpi hintalappu ja sitä vaikeampi tuote on markkinoida ja myydä. Laajan ja monipuolisen tuotteen myynnin pitää olla eri kaliiberia kuin edullisen tuotteen myynnin.
Täydellisyyden tavoittelu tekemisessä saa kyseenalaistamaan oman tekemisen. Jos kirjoittaessa hypit koko ajan takaisin korjailemaan edellisiä lauseita, kirjoittamisen flow muuttuu turhauttavan hitaaksi, eikä valmista tekstiä meinaa syntyä.
Liiallista opiskelua vitkastelun muotona kävimmekin jo läpi. Sillä on myös toinen haittapuoli; kun opiskelemme etukäteen miten asiat tulisi optimaalisesti tehdä, samalla ymmärrämme myös kuinka paljon vaivaa niiden tekeminen vaatii. Monesti on parempi säästää itseään ja olla aluksi autuaan tietämätön projektin vaatimasta panostuksesta, opiskella vasta tarpeeseen ja taklata eteen tulevat asiat sitä mukaan kun ne tulevat vastaan.
Vaikka tiedät miten jonkun asian voisi tehdä hienosti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, niin yhtä tärkeää on tietää milloin voit oikaista ja selvitä vähemmällä.
Täydellisyyden tavoittelijan on vaikea päästää tuotetta käsistään, sillä aina on jotain parannettavaa. Perfektionistit kun ovat erityisen kiinnostuneita yksityiskohdista.
Startup-yrittäjänä toimiminen on kuitenkin opettanut minulle, että on parempi julkaista ensimmäinen versio toimivasta tuotteesta mahdollisimman pian, kuin rakentaa täydellinen tuote valmiiksi autotallissa. Niin kauan kuin tuotteesi makaa sinun tietokoneellasi, se ei voi auttaa asiakasta. Varsinainen oppiminen alkaa silloin kun tuotteesi kohtaa asiakkaan.
Näin autat itseäsi
Muista, että tehty on parempi kuin täydellinen. Vain tehtyä voit parantaa.
Tee ensin edullisempi ja tiiviimpi paketti rajaamalla tuotteesi sisältö hyvin. Nerous ei tapahdu rajoista huolimatta, vaan niiden ansioista. Se mitä tuotteesi ei sisällä on aivan yhtä tärkeää kuin se, mitä se sisältää. Loput asiat voit säästää seuraaviin tuotteisiisi.
Liiallinen tunnollisuus, pikkutarkkuus, joustamattomuus, kärsimättömyys ja kriittisyys vievät aikaa, energiaa ja ilon tekemisestä. Opettele erottamaan oleellinen ja epäoleellinen toisistaan, sillä mahdollinen ja tarpeellinen ovat kaksi täysin eri asiaa.
Tunnistitko itsesi artikkelin esittelemästä kolmesta perfektionistisesta ajatusmallista? Katso seuraavaksi tunnistatko itsesi tästä kymmenen perfektionistisen ajatusmallin listasta!
Onneksi ajatuksesi voivat muuttua ja niin voit sinäkin. Muutoksesi alkaa kun tulet tietoiseksi toimintasi kaavamaisuudesta ja alat järjestelmällisesti haastamaan ajatteluasi, joka ohjaa tunteitasi ja toimintaasi. Muutos alkaa kun oivallat ongelmasi.
Täydellinen haaste -verkkovalmennus
Tiedän kuinka perfektionistiset ajatusmallit voivat seisoa unelmiemme tiellä ja tiedän myös miten niistä voi alkaa vapautumaan. Rakensin Täydellisen haasteen, jotta sinä voisit vapautua perfektionistisista ajattelumalleistasi.
Täydellinen haaste on Digivallankumouksen Petri Hiissan luotsaama kuuden viikon muutosmatka, jolla opit nauttimaan täydemmin elämästä, hyväksymään aidosti itsesi, saamaan rohkeasti enemmän aikaan ja olemaan stressaamatta turhista. Täydellisen haasteen aikana tutkit ja kyseenalaistat vanhoja ajatusmallejasi, jotta uusille, paremmille tavoille voisi tulla elämässäsi tilaa.
Täydelliseen haasteeseen on osallistunut jo noin 1000 ihmistä. Käy lukemassa heidän kokemuksensa ja ilmoittaudu mukaan.
Ilmoittautuminen Täydelliseen haasteeseen on auki! Kun ilmoittaudut nyt mukaan, saat heti pääsyn valmennusalueelle. Saat puolen vuoden ajaksi rajattoman pääsyn valmennusmateriaaleihin ja keskustelualueisiin. Tervetuloa mukaan!